Vårt arbete

Siomas Vittnesmål är instiftat för att förvalta Sioma Zubickys vittnesmål. Vi verkar ideellt och i samma anda som Sioma själv – mot rasism, främlingsfientlighet och mobbning.

Med Förintelsen i bagaget är Sioma Zubickys självbiografi som gavs ut första gången 1997 och 2012 i en reviderad upplaga. Läs mer
En dag ska du få veta är en film om Sioma Zubicky berättad ur hans sons synvinkel. Se ”En dag ska du få veta” på TriArtPlay

Siomas vittnesmål för lärare och elever
Vår, och Siomas, förhoppning är och var att den här hemsidan och Siomas bok ska kunna fungera som ett verktyg i fortsatt undervisning om Förintelsen. Om du är lärare och är intresserad av en uppsättning av Siomas bok Med Förintelsen i bagaget till din klass som undervisningsmaterial, kontakta oss så ska vi försöka vara behjälpliga.

Fakta om Förintelsen
Om något är väldokumenterat är det tredje rikets alla brott, stora som små. Allt registrerades och bokfördes med tysk noggrannhet. SS:s brott, Wermachts brott, läkarnas experiment på fångar, män, kvinnor, barn.

Det finns tonvis med material som nazisterna själva har stått till tjänst med. De var ju övertygade om att de skulle vinna kriget. Vem skulle kunna ställa dem till svars? Men när underlaget var ett faktum kom det order om att undanröja alla spår som kunde vittna om folkmordet. Man brände underlag sprängde, grävde upp lik, förvandlade dem till benmjöl, plöjde över och lät sedan bönderna bruka jorden.

När Nazityskland den 7 maj 1945 vilkorslöst kapitulerat tog en tolvårig mardröm slut för människorna i Europa. Det av Hitlers startade andra världskriget kostade miljoner människor livet. Nazisterna mördade under den perioden miljoner värnlösa civila. Alla offer var inte judar, men alla judar var offer.
Förintelsen var den första planerade, systematiska och industriella utplåningen av ett helt folk. Det judiska folket.

I det tyska riksarkivet i Koblenz, Bundesarchiv, kan man finna mycket information om andra världskriget och Förintelsen.

Kontakt
Vill du komma i kontakt med oss är du välkommen att höra av dig på info@sioma.se.

Press/Länkar
http://www.sydsvenskan.se/familj/fodelsedag/sparen-sitter-alltid-kvar/

http://arkiv.mitti.se:4711/2010/4/tyreso/MITY-20100126-A-014-A.pdf
http://www.ystadsallehanda.se/ystad/han-vittnar-om-forintelselagren/
http://www.dn.se/arkiv/nyheter/sanningen-kan-inte-do-overlevande-fran-auschwitz-berattar-for-knapptysta

Memorial to the Jews Deported from France, 1942-1944: Documentation of the Deportation of the Victims of the Final Solution in France

Central Database of Shoah (Holocaust) Victims, Annie Zubicky

Central Database of Shoah (Holocaust) Victims, Victor Zubicky